Strefa Light - poradnia dietetyczna. Pomożemy Ci osiągnąć prawidłową wagę. Dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów.

Przepisy

Potrawy na grilla

Strefa Light - separator

Slaider - główny 2017-04-29

Czy podczas diety redukującej wagę można pozwolić sobie na grillowaną potrawę. Jak najbardziej - jeżeli wybierzemy chude mięso lub rybę, dołożymy do nich porcję surowych czy grillowanych warzyw, zrezygnujemy z keczupu i sosów na bazie majonezu, nie będziemy przesadzać z pieczywem i alkoholem naprawdę nie musimy się niczego obawiać :) Przygotowałyśmy kilka propozycji, które można wykorzystać podczas grillowania :)

Imbirowe skrzydełka/udka w miodzie

  • 2 duże skrzydełka z kurczaka lub dwa udka – 150g mięsa

  • ½ pomarańczy

  • Świeży imbir

  • Sól

  • papryczka chili

  • Łyżka oliwy z oliwek

  • Łyżka miodu

  • Łyżeczka musztardy

  • Odrobina wody

Imbir obrać z skóry i zetrzeć na tarce. Pomarańczę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Papryczkę umyć, rozciąć, usunąć nasiona i drobno posiekać. Imbir, skórkę z pomarańczy, papryczkę wymieszać z oliwą, miodem i musztardą oraz niewielką ilością soli. Jeżeli marynata będzie za gęsta dodać odrobinę wody. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin. Upiec w piekarniku (ok. 30 minut w temp. 200⁰C) lub na grillu.

Wartość energetyczna ok. 350 kcal

Szaszłyki z papryką

  • ½ fileta z piersi kurczaka – 200 g

  • Papryka

  • Marynata: ½ łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki oliwy,1/4 cebuli, sól, pieprz

Cebulę drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę o boku 3-5 cm, włożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin. Paprykę umyć, pokroić w prostokąty. Mięso i paprykę nadziewać na patyczki do szaszłyków. Upiec na grillu.

Wartość energetyczna ok. 250 kcal

Szaszłyki marchewkowe

  • ½ fileta z piersi kurczaka – 200 g

  • Marchewka

  • Seler

  • Cebula

  • Oliwa z oliwek

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i dodać ulubione przyprawy Odstawić na kilka godzin. Selera i marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub kostkę, bardzo lekko obgotować. Warzywa i mięso nadziać na patyczki do szaszłyków, skropić niewielką ilością oliwy, upiec na grillu.

Wartość energetyczna ok. 250 kcal

Szaszłyki z sezamem

  • ½ piersi z kurczaka – 200 g

  • Kawałek chudej szynki – 60 g

  • ½ cukinii

  • Łyżeczka sezamu

  • ½ cebuli

  • Łyżka oliwy z oliwek

  • Musztarda

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę a cukinię w talarki. Przygotować sos do szynki: wymieszać oliwę, musztardę i sezam i wymieszać w nim szynkę. W osobnym naczyniu przygotować sos do mięsa – łyżeczka keczupu, odrobina chili (jeżeli mają mieć pikantny smak). Mięso i szynkę odstawić na kilka godzin. Cukinię i cebulę oraz mięso nadziać na patyczki do szaszłyków, upiec na grillu.

Wartość energetyczna ok. 350 kcal

Szaszłyki z kurczaka

  • 200g piersi z kurczaka

  • cukinia, papryka, cebula i inne dowolne warzywa

  • sól, pieprz, limonka, czosnek, 2 łyżeczki oliwy

Dzień wcześniej pierś z kurczaka pokroić na części, skropić sokiem z cytryny, oliwą  i natrzeć czosnkiem. Przed położeniem na grilla nadziać kurczaka i dowolne warzywa. Piec około 20 minut.

Wartość energetyczna ok. 350 kcal

Pstrąg z grilla

  • 1 pstrąg                

  • 1 łyżeczka masła

  • sól, pieprz

  • koperek

Pstrąga przyprawić pieprzem i solą, skropić cytryną do środka włożyć dużą ilość koperku odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie do środka włożyć masło zawinąć w folię i piec na grillu  około 20-25 minut.

Wartość energetyczna ok. 280 kcal

Pierś z kurczaka z warzywami

  • 200 g piersi z kurczaka

  • Brokuł, fasolka, marchewka, kukurydza

  • Sól, pieprz, limonka, czosnek, 2 łyżeczki oliwy

Pierś zamarynować dzień wcześniej z limonką, czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą. Warzywa umieścić na folii wraz z piersią zawinąć i piec na grillu około 20 minut.

Wartość energetyczna ok. 350 kcal

Ziemniaki z rozmarynem

  • 3 małe ziemniaki 200g

  • Łyżeczka oliwy, sól, rozmaryn

Ziemniaki pokroić na części. Można delikatnie podgotować (około 10 minut), po tym czasie odcedzić, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i rozmarynem, zawinąć w folię i zapiekać około 20 minut.

Wartość energetyczna ok. 180 kcal

Pieczarki z czosnkiem

  • 8 pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • Sól, pieprz

  • Łyżeczka oliwy

Pieczarki pokroić na części, skropić oliwą, natrzeć czosnkiem, delikatnie posolić. Ułożyć na folii aluminiowej i piec około 10-15 minut.

Wartość energetyczna ok. 50 kcal

Jako dodatek do grilla można przygotować różnego rodzaju sałatki z warzywami sezonowymi (sałata, pomidor, ogórek, koperek) i odrobiną sosu winegret.

 

Potrawy na grilla, zdrowe potrawy na grilla, dietetyczne potrawy na grilla, dietetyk ozorków, dietet

Najbardziej polecane

Strefa Light - separator
Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Strefa Light - separator

05.01.2015

czytaj więcej
Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomych wyborów

Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomyc...

Strefa Light - separator

22.08.2016

czytaj więcej
Dziennik spożycia żywności

Dziennik spożycia żywności

Strefa Light - separator

07.07.2016

czytaj więcej
Noworoczne postanowienia

Noworoczne postanowienia

Strefa Light - separator

01.01.2018

czytaj więcej

Zachęcamy do lektury naszych artykułów, w których znajdziecie ciekawe informacje na temat odżywiania, wpływu tego co jemy na nasze samopoczucie i nie tylko. Zapraszamy!!!

DOŁĄCZ DO NAS

Love it Join Us

Pobierz i prześlij dalej

Dziękujemy

Kontakt Gorzów

Jana Pawła II 82 i (Black Pearl Spa)

Poniedziałek 10.00-20.00

 

Kontakt Chojna

ul. Słoneczna 35

Środa 8.30-19.00
Piątek 8.30-15.00
 

Kontakt Ozorków

Plac Jana Pawła II 1/1

Poniedziałek 10.00-20.00
Środa 10.00-20.00
Piątek 10.00-20.00