Pierogi z jagodami

Przepisy 2016-06-29
Pierogi z jagodami- przepis na ok. 25 pierogów
- 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- łyżka miękkiego masła
- 300 g jagód
- dwie łyżki cukru
- 200 g jogurtu naturalnego
W misce mieszamy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto aby powstała jednolita masa. Ciasto zostawiamy w misce pod serwetką na ok. 30 minut żeby odpoczęło. Jagody zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na chwilę. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy pierogi, nakładamy farsz, zlepiamy delikatnie brzegi. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy pierogi, które po wypłynięciu gotujemy jeszcze trzy minuty. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem wymieszanym z drugą łyżką cukru.
Wartości odżywcze 1 sztuki ok. 25 g
kcal | 37 |
Białko [g] | 1 |
Tłuszcze [g] | 0,4 |
Węglowodany [g] | 8 |
Błonnik | 0,5 |
Pierogi z jagodami, pyszne pierogi z jagodami, dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dieta on-line