Zupa z młodych warzyw z pulpecikami

Slaider - główny 2016-06-30
Zupa z młodych warzyw z pulpecikami – porcja na dwa dni
- 150 g fileta z piersi kurczaka
- 150 g mięsa z szynki
- Jajko
- ½ kajzerki
- Cebula
- 4 średnie ziemniaki – 200 g
- Warzywa: marchew, kalafior, fasolka szparagowa – dowolna ilość
- Ząbek czosnku
- Dwie łyżki śmietany 12%
- Dwie łyżki koncentratu pomidorowego
- Świeży koperek
- Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
Mięso zmielić (jeżeli nie mamy maszynki można kupić już mielone ale dobrej jakości), dodać do niego jajko, kajzerkę namoczoną w wodzie, bardzo drobno posiekaną lub startą na tarce cebulę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Warzywa obrać, umyć i pokroić dość drobno. Zagotować wodę, dodać listek i ziele angielskie. Do wrzątku wkładać uformowane z mięsa malutkie pulpeciki. Po ok. 5 minutach dodać warzywa i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać do zupy przeciśnięty ząbek czosnku. Śmietanę wymieszać z posiekanym koperkiem, koncentratem, dolać do niej szklankę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Dodać zahartowaną śmietanę do zupy, dokładnie wymieszać i na lekkim ogniu pogotować jeszcze ok. 5-7 minut.
Wartości odżywcze jednej porcji
kcal | 380 |
Białko [g] | 32 |
Tłuszcze [g] | 17 |
Węglowodany [g] | 25 |
Błonnik | 4 |
Wiosenna zupa, zupa z pulpecikami, dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów