Śniadaniowy koktajl z jarmużem

Slaider - główny 2016-08-04
Właściwości jarmużu doceniane były już w starożytności. U nas też zaczyna służyć już nie tylko jako roślina ozdabiająca nasze dania ale jako cenny składnik posiłków. Zawiera on wiele bardzo cennych składników, która nadają mu wyjątkowej wartości.
W tych pięknych, zielonych liściach znajdziemy:
- sulforafan - przeciwutleniacz o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym jak również silnym działaniu w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori wpływającej na powstawanie wrzodów np. żołądka czy dwinastnicy
- kartenoidy - przeciwutleniacze, które również wykazują właściwości przeciwnowotworowe jak również mają pozytywny wpływ na prawidłową pracę naszych oczu
- potas - regulujący ciśnienie krwi
- wapń - niezbędny składnik mineralny, który m.in. reguluje pH krwi, reguluje pracę mięśnia sercowego, zmniejsza reakcje alergiczne, reguluje krzepliwość krwi, reguluje układ nerwowy, jest głównym składnikiem budulcowym naszych zębów i kości, kontroluje pracę mięśni
- witaminy C, K
- błonnik - wspierający pracę jelit i obniżający poziom cholesterolu
Istnieją jednak okoliczności związane ze stanem naszego zdrowia, które nie pozwalają nam na korzystanie z dobrodziejstw tego warzywa. Jarmuż zawiera znaczne ilości witaminy K, która zapewnia prawidłową krzepliwość krwi więc osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe czyli hamujące fizjologiczny proces krzepnięcia krwi powinny bardzo ostrożnie włączać do diety warzywa o dużej zawartości tej witaminy.
Jarmuż podobnie jak inne warzywa krzyżowe zawiera znaczne ilości goitrogenów - związków, które mogą wpływać na obniżenie stężenia jodu w organizmie a co za tym idzie wpływać na prawidłową pracę tarczycy. Dlatego osoby chorujące na np. niedoczynność tarczycy powinny kontrolować ilość warzyw zawierających te związki.
Śniadaniowy koktajl z jarmużem
- Trzy łyżki płatków owsianych
- Łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego
- Mały banan – 100 g
- Jogurt naturalny – 100 g
- Woda
- Dwie garście jarmużu
Płatki owsiane i zmielone siemię zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby napęczniały. Następnie miksujemy z pozostałymi składnikami. Wodę dodajemy w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję.
Wartości odżywcze
kcal | 280 |
Białko [g] | 10 |
Tłuszcze [g] | 5 |
Węglowodany [g] | 52 |
Błonnik [g] | 7 |
Koktajl na śniadanie, śniadaniowy koktajl, jarmuż, dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów, dieta on line