Kruche ciasto ze śliwkami

Slaider - główny 2016-08-29
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszoną
- 250 g mąki
- 125 g masła prawdziwego
- 100 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 600 g śliwek węgierek
Z masła, mąki, cukru i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie równe części i do jednej z nich dodać śmietaną i wyrobić (dodać mąki jeżeli będzie za mokre). Część bez śmietany włożyć do lodówki a część ze śmietaną wyłożyć do formy na tartę, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 15 minut. Po tym czasie na cieście ułożyć wydrylowane śliwki a następnie posypać je kruszonką z pozostałej części ciasta. Piec jeszcze ok. 35 minut.
Wartości odżywcze porcji 100 g
kcal | 210 |
Białko [g] | 4 |
Tłuszcze [g] | 12 |
Węglowodany [g] | 25 |
Błonnik | 2 |
ciasto