Strefa Light - poradnia dietetyczna. Pomożemy Ci osiągnąć prawidłową wagę. Dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów.

Przepisy

Czy warto jeść kasze?

Strefa Light - separator

Slaider - główny 2016-09-22

Wg badań tylko 9% Polaków, regularnie kilka razy w tygodniu sięga po kasze. Postaramy się zachęcić Was do tego aby kasze pojawiały się na Waszych stołach zdecydowanie częściej ponieważ mogą stać się bardzo cennym składnikiem diety.

Dlaczego warto jeść kasze?

  • są cennym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B
  • dostarczają znaczne ilości błonnika pokarmowego – im grubsza kasza (gryczana, pęczak) tym więcej znajdziemy w nich tego cennego składnika
  • regularne spożycie kasz może chronić przed nadwagą i otyłością, zaparciami, hemoroidami, kamicą pęcherzyka żółciowego, miażdżycą i udarami a także cukrzycą typu II, podwyższonym poziomem cholesterolu, polipami i nowotworami jelita grubego
  • są produktem o bardzo niewielkim stopniu przetworzenia (zbiór i oczyszczanie z części niejadalnych) więc nie znajdziemy w nich żadnych zbędnych dodatków czyli cukru, soli, wzmacniaczy smaku, substancji konserwujących.
  • Są łatwe w przygotowaniu i mają bardzo przystępną cenę

Na półkach sklepowych znaleźć można wiele rodzajów kasz. Przedstawimy Wam właściwości tych najczęściej spotykanych:

KASZA JAGLANA – jest lekkostrawna i bardzo odżywcza. Nie zawiera glutenu więc może być podawana osobom cierpiącym na celiakię. Wg medycyny chińskiej kasza jaglana posiada właściwości ocieplające i wzmacniające osłabiony organizm. Zawiera krzemionkę (wpływającą leczniczo na stawy, poprawiającą wygląd skóry, paznokci i włosów), witaminy z grupy B, witaminę E (silny przeciwutleniacz), składniki mineralne (magnez, żelazo, sód, potas, cynk, miedź, mangan i selen).

KASZA GRYCZANA – posiada znaczne ilości błonnika pokarmowego (6 g w 100 g kaszy) – niemal dwa razy więcej niż kasza jaglana dlatego powinna znaleźć się w diecie osób odchudzających się, mających problem z cholesterolem czy mających problem z wypróżnieniami. Jest cennym źródłem białka (12,6 g w 100 g kaszy). Zawiera dwa silne przeciwutleniacze rutynę i witaminę E – mają one działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, neutralizują wolne rodniki. Zawiera wiele cennych witamin z gruby B, a także magnezu, żelaza, sodu, potasu, cynku, miedzi, manganu i selenu. Jest również kaszą bezglutenową. Warto pamiętać, że w kasza gryczana biała (czyli niepalona) jest bogatsza w składniki odżywcze.

KASZA JĘCZMIENNA to obłuskane ziarna jęczmienia w różnych postaciach. Możemy więc znaleźć kaszę jęczmienną pęczak, kaszę perłową czy łamaną. Są uboższym źródłem składników mineralnych niż kasza jaglana czy gryczana – w kaszy pęczak znajdziemy ich najwięcej. Nie zmienia to jednak faktu, że również znajdziemy w nich wiele cennych witamin i składników mineralnych.

KASZA OWSIANA – chyba najrzadziej pojawiająca się na naszych talerzach a warto zwrócić na nią uwagę ponieważ zawiera więcej antyoksydantów czyli przeciwutleniaczy niż inne kasze. Jest również bardzo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym jest również cennym źródłem białka, witamin i składników mineralnych.

KASZA MANNA – wbrew powszechnie panującej opinii nie jest to kasza tylko dla dzieci chociaż to właśnie w diecie najmłodszych pojawia się najczęściej. Jest lekkostrawna dlatego mogą spożywać ją osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Poza witaminami z grupy B, potasem, żelazem czy magnezem jako jedyna z kasz zawiera znaczne ilości jodu.

 

Zastosowanie kasz w kuchni ograniczone jest tylko naszą wyobraźnią. Mamy nadzieję, że poniższe przepisy skłonią Was do sięgnięcia po te cenne ziarna i już na stałe wpiszą się one w Wasz jadłospis.

 

Kasza gryczana curry z fasolką szparagową

Kokosowe ciastka z kaszy jaglanej

Kasza manna z musem jabłkowym

Kasza jaglana z mlekiem migdałowym i borówkami

Kotlety z kaszy gryczanej

Czekoladowe ciasto jaglane

Pasztet z kaszy gryczanej

Bakaliowa kasza gryczana

Kasza gryczana z serem twarogowym

 

 

Kasze, czy warto jeść kasze, dlaczego warto jeść kasze, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów

Najbardziej polecane

Strefa Light - separator
Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Strefa Light - separator

05.01.2015

czytaj więcej
Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomych wyborów

Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomyc...

Strefa Light - separator

22.08.2016

czytaj więcej
Dziennik spożycia żywności

Dziennik spożycia żywności

Strefa Light - separator

07.07.2016

czytaj więcej
Noworoczne postanowienia

Noworoczne postanowienia

Strefa Light - separator

01.01.2018

czytaj więcej

Zachęcamy do lektury naszych artykułów, w których znajdziecie ciekawe informacje na temat odżywiania, wpływu tego co jemy na nasze samopoczucie i nie tylko. Zapraszamy!!!

DOŁĄCZ DO NAS

Love it Join Us

Pobierz i prześlij dalej

Dziękujemy

Kontakt Gorzów

Jana Pawła II 82 i (Black Pearl Spa)

Poniedziałek 10.00-20.00

 

Kontakt Chojna

ul. Słoneczna 35

Środa 8.30-19.00
Piątek 8.30-15.00
 

Kontakt Ozorków

Plac Jana Pawła II 1/1

Poniedziałek 10.00-20.00
Środa 10.00-20.00
Piątek 10.00-20.00