Babeczki dyniowo jabłkowe

Slaider - główny 2016-10-10
Babeczki dyniowo-jabłkowe
Składniki suche:
- 250 g mąki
- ½ szklanki cukru
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
- Dwie łyżeczki cynamonu
Składniki mokre
- 250 ml maślanki
- 100 g oleju lub roztopionego i ostudzonego masła
- 2 jajka
- 250 g startej dyni
- Dwa mniejsze jabłka pokrojone w kostkę
Składniki suche wymieszać w misce, w osobnej wymieszać mokre składniki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać za pomocą rózgi niezbyt dokładnie – dość krótko. Foremkę wyścielić papilotkami, do każdej nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec około 25 minut.
Wartości odżywcze jednej sztuki -60 g
kcal | 132 |
Białko [g] | 2 |
Tłuszcze [g] | 7 |
Węglowodany [g] | 16 |
Błonnik | 1 |
Babeczki, muffinki