Strefa Light - poradnia dietetyczna. Pomożemy Ci osiągnąć prawidłową wagę. Dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów.

Przepisy

Właściwości pyłku pszczelego

Strefa Light - separator

Slaider - główny 2016-12-02

Pyłek pszczeli jest niesamowitą substancją odżywczą i warto po niego sięgać. Swoją niezwykłość zawdzięcza ok. 250 związkom chemicznym, wśród których znajdziemy białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, witaminy, enzymy, koenzymy czy związki fenolowe

Niezwykle cenna jest zawartość aminokwasów, których pyłek zawiera aż 32 a wśród nich także te, których nasz organizm nie jest w stanie sam syntetyzować  a które są niezbędnymi do życia elementami białka czyli tzw. aminokwasy egzogenne - metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan

Warto również zwrócić uwagę, że pyłek pszczeli zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) takie jak kwas linolowy, g-linolenowy i arachidowy

Analizując skład pyłku pszczelego można zauważyć bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy wśród nich następujące witaminy: A, E i D B1, B2, B6, C, kwasy: pantotenowy, nikotynowy i foliowy oraz biotyna, rutyna i inozytol  a także wapń, fosfor, magnez, sód i potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen.

Skład pyłku pszczelego powoduje, że ma on wiele właściwości leczniczych.

Zmniejsza zdolność płytek krwi do agregacji (czyli zlepiania się) co wskazuje na działanie przeciwmiażdżycowe, zabezpieczające przed chorobą niedokrwienną mięśnia sercowego i udarami mózgu. Pyłek stosuje się również w stanach pozawałowych, w zaburzeniach krążenia obwodowego i nadciśnieniu tętniczym. Ponadto podawany w niewielkich dawkach osobom starszym pozwala zahamować zmiany miażdżycowe naczyń mózgowych i poprawę krążenia mózgowego.

Wspomaga pracę wątroby. Zalecany jest w jej ostrych i przewlekłych stanach zapalnych a także w toksycznych i pourazowych schorzeniach tego ważnego narządu.

Pyłek ma również działanie odtruwające w zatruciach metalami ciężkimi, pyłami i gazami przemysłowymi oraz lekami.

Poprawia stan zdrowia  w stanach zapalnych gruczołu krokowego. Usuwa skutecznie stany zapalne i ból tego gruczołu w jego niebakteryjnych zapaleniach. Usprawnia opróżnianie pęcherza moczowego. Wspomaga efekty terapeutyczne podczas kuracji chemioterapeutykami podczas leczenia nowotworów tego narządu.

Daje bardzo dobre efekty w leczeniu niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza. W wyniku terapii podnosi się poziom hemoglobiny, liczba czerwonych krwinek oraz żelaza.

Wspomaga zabliźnianie się wrzodów dwunastnicy, hamuje krwawienie podczas leczenia wrzodów dwunastnicy, których nie można operować.

Niezbędny w procesach odżywiania. Reguluje procesy przemiany materii, wspomaga leczenie silnych zaparć, wspomaga apetyt u dzieci, powinien być stosowany w okresach rekonwalescencji, po operacjach chirurgicznych, u osób, które ciężko pracują zarówno fizycznie jak i umysłowo. Podnosi odporność organizmu na zakażenia.  Poprawia ogólną kondycję i wytrzymałość organizmu, zabezpiecza przed infekcjami wirusowymi.

Wzmacnia układ nerwowy. Stosowany jest wspomagająco w leczeniu depresji, poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, wzmacnia układ nerwowy osłabiony na skutek stresu czy przepracowania, pozwala na podwyższenie sprawności umysłowej.

Jeżeli zdecydujemy się na to aby skorzystać z dobrodziejstw płynących z tej niesamowitej substancji powinniśmy na początek - jeżeli trapią nas choroby lub jesteśmy alergikami- skonsultować włączenie pyłku do diety ze swoim lekarzem lub lekarzem pediatrą jeżeli chcemy podawać go dzieciom.  Zapobiegawczo zaleca się przyjmowanie w dawkach 5-10 g pyłku dziennie (0,7-1,5 łyżeczki). Leczniczo u dorosłych stosuje się 20-40 g pyłku dziennie a u dzieci 1-2 łyżeczki. Pyłek spożywamy trzy razy dziennie przed jedzeniem. Stosowanie pyłku w celach leczniczych powinno trwać 1-3 miesiące przy czym leczenie można powtarzać 2-4 razy w roku

Aby zwiększyć przyswajalność składników odżywczych przez organizm ziarenka pyłku należy rozdrobnić przez zmielenie np. w moździerzu lub zalanie ciepłą wodą, w której ziarenka po 2-3 godzinach pękają i uwalniają swoją zawartość. Rozdrobnienie ziaren zwiększa przyswajalność o 60-80% podczas gdy nierozdrobniony tylko żuty przed spożyciem wykorzystywany jest tylko w 10-15%

Uczulenie na pyłek jest rzadkie ale może się pojawić dlatego powinniśmy na początku sprawdzić jak nasz organizm zareaguje na niewielką jego ilość. Jeżeli nie zauważymy żadnych objawów jak również nie będzie innych medycznych przeciwskazań ze strony lekarza możemy rozpocząć wspomaganie naszego organizmu tym niezwykle cennym pszczelim darem.

 

Najbardziej polecane

Strefa Light - separator
Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Strefa Light - separator

05.01.2015

czytaj więcej
Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomych wyborów

Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomyc...

Strefa Light - separator

22.08.2016

czytaj więcej
Dziennik spożycia żywności

Dziennik spożycia żywności

Strefa Light - separator

07.07.2016

czytaj więcej
Noworoczne postanowienia

Noworoczne postanowienia

Strefa Light - separator

01.01.2018

czytaj więcej

Zachęcamy do lektury naszych artykułów, w których znajdziecie ciekawe informacje na temat odżywiania, wpływu tego co jemy na nasze samopoczucie i nie tylko. Zapraszamy!!!

DOŁĄCZ DO NAS

Love it Join Us

Pobierz i prześlij dalej

Dziękujemy

Kontakt Gorzów

Jana Pawła II 82 i (Black Pearl Spa)

Poniedziałek 10.00-20.00

 

Kontakt Chojna

ul. Słoneczna 35

Środa 8.30-19.00
Piątek 8.30-15.00
 

Kontakt Ozorków

Plac Jana Pawła II 1/1

Poniedziałek 10.00-20.00
Środa 10.00-20.00
Piątek 10.00-20.00