Śniadaniowe bułeczki na jogurcie

Śniadania 2017-01-14
Śniadaniowe bułeczki na jogurcie
- 500 g mąki pszennej typ 650
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka cukru
- opakowanie drożdży instant
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- 1 jajko
Do przesianej przez sitko mąki dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Zagniatamy z nich gładkie, elastyczne ciasto. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego niewielkie bułeczki (ok. 10 sztuk) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na ok. 30 minut żeby jeszcze troszkę podrosły a następnie pieczemy ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C.
Wartości odżywcze 1 sztuki o wadze. ok 80 g
kcal | 207 |
Białko [g] | 7 |
Tłuszcze [g] | 2 |
Węglowodany [g] | 41 |
bułki, bułeczki, domowe pieczywo, pieczywo na drożdżach