Domowa pizza

Slaider - główny 2017-04-22
Domowa pizza - porcja dla dwóch osób
- 10 g drożdży lub opakowanie drożdży suszonych
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- szklanka mąki - 100 g zwykłej pszennej i 50 g mąki razowej
- Sól, łyżeczka oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie lub bazylia lub ulubione przyprawy
Rozpuścić drożdże w 1/3 szklanki wody, dodać cukier i odstawić na 5 minut aż zacznie się pienić. Wymieszać mąkę z solą i przyprawami i powoli wlać mieszankę drożdży. Następnie dodać powoli resztę wody i oliwę. Wyrabiać aż ciasto będzie zwarte. Ciasto przykryć odstawić na 30 minut, żeby wyrosło.
Dodatki:
- 150 g grillowanego kurczaka
- 10 podsmażonych pieczarek
- 2 łyżki kukurydzy
- 5 oliwek
- cebula
- warzywa np. szparagi, papryka - opcjonalnie
- 60 g sera mozzarella light
- Sos: 1/2 puszki pomidorów krojonych, sól, czosnek, pieprz
Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na blaszce posypanej mąką, posmarować sosem, położyć dodatki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 220⁰C przez ok. 12 minut.
Wartość odżywcza jednej porcji
kcal | 468 |
Białko [g] | 33 |
Tłuszcze [g] | 8 |
Węglowodany [g] | 67 |
Błonnik [g] | 4 |
Domowa pizza, pizza light, pizza, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietety Gorzów