Bezcukrowe ciastka owsiane

Slaider - główny 2017-05-09
Ciastka owsiane bez cukru i mąki
- 200 g płatków owsianych
- 400 g dowolnych suszonych owoców: morele, rodzynki, żurawina, śliwki, daktyle (większe owoce pokroić w kostkę)
- 2 jajka
- 2 średniej wielkości dojrzałe banany
Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, owocami i płatkami. Dokładnie wymieszać aż do uzyskania zwartej masy (można dodać płatków jeżeli będzie „za mokra” lub odrobinę wody jeżeli będzie „za sucha”). Odstawić na 15 minut tak aby płatki napęczniały. Po tym czasie na blaszce wyłożonej papierem uformować małe ciastka. Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 180⁰C. Z tej porcji wychodzi ok. 20 ciastek o wadze ok. 50 g.
Wartości odżywcze jednego ciastka – 50 g
kcal | 123 |
Białko [g] | 3 |
Tłuszcze [g] | 1,5 |
Węglowodany [g] | 27 |
Błonnik | 3 |
Inspiracja
http://www.tysiagotuje.pl/2015/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html
ciastka owsiane bez mąki i cukru, zdrowe ciastka owsiane, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów