Zupa z fasolką szparagową i mleczkiem kokosowym

Slaider - główny 2017-07-21
Zupa z fasolką szparagową i mlekiem kokosowym – dwie porcje
- Mała cebula
- Łyżka oliwy
- Dwa duże ziemniaki 400 g
- 2 pomidory
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- Duża szczypta cynamonu
- ¼ łyżeczki cukru
- 0,7-1 litr buliony warzywnego
- 300 g fasolki szparagowej
- ½ puszki mleka kokosowego
- Łyżka soku z cytryny
- Koperek posiekany
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na dnie dużego garnka. Pomidory pokroić w grubą kostkę, ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Dodać do cebuli razem z papryką i cynamonem oraz cukrem i poddusić razem 2-3 minuty. Wlać bulion i gotować ok. 10 minut. Fasolkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy razem z mlekiem kokosowym. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż fasolka i ziemniaki będą miękkie. Na koniec doprawić sokiem z cytryny i dodać dużo posiekanego koperku.
Inspiracja
Wartości odżywcze jednej porcji
kcal | 354 |
Białko [g] | 8 |
Tłuszcze [g] | 17 |
Węglowodany [g] | 47 |
Błonnik [g] | 10 |
fasolka szparagowa, zupa z fasolki, mleczko kokosowe, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Gorzów, dietetyk Chojna, dietetyk on-line