Grillowany bakłażan w stylu greckim

Obiady 2017-08-15
Grillowany bakłażan w stylu greckim
- Mały bakłażan
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
- Pomidor
- Dwie łyżki oliwy
- Sól, przyprawy, czosnek
- 50 g kaszy bulgur lub ryżu
Kaszę/ryż ugotować. Bakłażana umyć i przekroić wzdłuż na cztery części. Do oliwy dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy oraz sól. Posmarować plastry bakłażana z obu stron i zgrillować na patelni grillowej lub w piekarniku. Pomidora obrać ze skóry i również lekko zgrillować. Na dwa plastry bakłażana wyłożyć po dwie łyżki jogurtu, pomidora i posolić, przykryć pozostałymi plastrami grillowanego bakłażana. Podawać z ugotowaną kaszą.
Wartości odżywcze
kcal | 414 |
Białko [g] | 10 |
Tłuszcze [g] | 25 |
Węglowodany [g] | 42 |
Błonnik [g] | 10 |
Bakłażan, obiad z bakłażanem, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Gorzów, dietetyk Chojna, dieta on line, dieta przez internet