Węgierski gulasz z soczewicą

Slaider - główny 2017-11-18
Węgierski gulasz z ziemniakami i soczewicą
- 2 szklanki kiszonej kapusty – 250 g
- 3 duże ziemniaki
- 1/3 szklanki zielonej soczewicy
- Papryka czerwona
- Szklanka przecieru pomidorowego typu passata
- Średnia cebula
- Szklanka gorącej wody
- Łyżeczka mielonego kminku, łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, świeżo mielony pieprz
- szczypiorek
Soczewicę opłukać i ugotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć, pokroić w wąskie paski. Kapustę opłukać jeżeli jest bardzo kwaśna, cebulę pokroić w cienkie talarki. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Dodać ziemniaki, paprykę, kminek i smażyć ok. 10 minut. Dołożyć kapustę, wymieszać i smażyć 5 minut. Dodać soczewicę, przecier pomidorowy i wodę, doprawić papryką, solą i pieprzem. Gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu - aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
kcal | 418 |
Białko [g] | 20 |
Tłuszcze [g] | 10 |
Węglowodany [g] | 72 |
Błonnik | 14 |
Gulasz z soczewicą, dania z soczewicą, danie z kiszoną kapustą, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów