Zupa Minestrone

Obiady 2018-01-15
Zupa Minestrone- porcja na dwa dni
- 2 łyżki oleju
- 1 posiekana cebuli
- 2 posiekane łodygi selera naciowego,
- 1 posiekany por
- 1 pokrojona w kostkę mała cukinia
- ½ małej posiekanej papryczki chili
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- puszka pomidorów w zalewie
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- łyżeczka cukru
- puszka białej fasolki
- 80 g drobnego makaronu
- garść natki
- sól, pieprz
Rozgrzewamy olej, smażymy czosnek, cebulę, seler i pora. Potem dodajemy pozostałe warzywa, dusimy 10 minut na małym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną.
Dodajemy rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, bulion, cukier, sól i pieprz, gotujemy 10 minut lub dłużej. Dodajemy fasolkę, makaron i natkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku.
Wartości odżywcze jednej porcji:
kcal | 467 |
Białko [g] | 19 |
Tłuszcze [g] | 10 |
Węglowodany [g] | 85 |
Błonnik | 17 |
Zupa warzywna, zupa Minestrone, pyszna zupa, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów