Bułeczki śniadaniowe

Śniadania 2020-04-24
Bułeczki śniadaniowe
- 500 g mąki pszennej
- Dwie łyżeczki soli – 10 g
- Duża łyżeczka cukru – 8 g
- Szklanka letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g miękkiego masła
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, wodą i dwoma łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, sól, masło i zagnieść wszystko aż powstanie elastyczne ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 10 minut. W połowie tego czasu lekko ugnieść ciasto. Po 10 minutach ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki, odstawić na 15 minut nakrywając suchą ściereczką. Po tym czasie bułki naciąć, ułożyć na blaszce i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220⁰C. Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą. Bułki piec ok. 20 minut – grzałki góra-dół.
Wartości odżywcze 1 sztuki – 80 g
kcal | 193 |
Białko [g] | 5 |
Tłuszcze [g] | 2 |
Węglowodany [g] | 38 |
Bułki, domowa piekarnia, pyszne bułki