Zupa krem z gruszki i pietruszki

Obiady 2020-12-19
Zupa krem z gruszki i pietruszki - przepis na dwie porcje
- dwie większe pietruszki - 300 g
- dwie gruszki - 400 g
- biała cebula
- dwa ząbki czosnku
- dwie łyżki oliwy - 20 g
- dwie łyżki płatków migdałowych lub pestek dyni - 20 g
- sól, pieprz
Warzywa i gruszki obrać, pokroić w kostkę. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180⁰C. Piec ok 25 miinut aż warzywa będą miękkie. Zalać wodą (ok. 1 l) doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować na gładki krem (można jeszcze przetrzeć przez sitko aby pozbyć się nie zmiksowanych warzyw). Posypać płatkami migdałowymi podprażonymi na patelni.
Wartości odżywcze jednej porcji
kcal | 333 |
Białko [g] | 7 |
Tłuszcze [g] | 16 |
Węglowodany [g] | 47 |
Błonnik | 13 |