Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Artykuły 2015-01-05
Chrońmy zdrowie dzięki kolorom...
Co prawda najlepszy sezon na kolorowe warzywa jest już niestety za nami to mimo wszystko warto pamiętać o ich prozdrowotnych właściwościach.
Pomidory, papryka, chili, bakłażany i inne kolorowe warzywa nie tylko pięknie wyglądają na naszych stołach.
Zachwycające kolory zaspokajają to nie tylko walory estetyczne ale właśnie dzięki nim warzywa te są bardzo zdrowe.
Kolory świadczą o zawartości antyutleniających karotenoidów i polifenoli.
Pod względem zawartości prozdrowotnych substancji jak również możliwości szerokiego zastosowania w przygotowywaniu różnorodnych dań przedują dwa warzywa: pomidory i papryka.
Dlaczego pomidory są takie zdrowe?
Dojrzewające w słońcu owoce są bogate w potas, kwas foliowy i witaminę C - tutaj warto odnotować fakt, że skórka pomidora zawiera trzy razy więcej witaminy C niż jego miąższ.
Jednak tym co w pomidorze jest najcenniejsze z punktu widzenia naszego zdrowia jest barwnik - likopen.
Ma on niezwykłą zdolność wychwytywania wolnych rodników - chroni komórkę nawet 10 razy silniej niż bardziej znany beta-karoten pochodzący z marchwi. Badania dowodzą, że może on obniżać wystąpienie raka płuc, jelit i prostaty a najlepiej przyswajalny jest po przetworzeniu pomidorów na sos, sok, koncentrat, zupę, ketchup (na który trzeba jednak uważać ponieważ zawiera dość dużo cukru) i inne przetwory pomidorowe.
Włączenie pomidorów do codziennej diety jest więc jak najbardziej uzasadnione a w połączeniu ich z dużą ilością przypraw ziołowych (o właściwości ziół napiszemy już niebawem) otrzymamy smaczną porcję substancji działających przeciwnowotworowo.
Bogactwo witamin w papryce.
Nie każdy o tym pamięta a warto wiedzieć, że papryka zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich warzyw.
Zawiera jej nawet 5 razy więcej niż cytryna.
Świeża papryka to również źródło innych witamin i mikroelementów: witamin z grupy B, wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Nie można też nie wspomnieć o tym, że zawiera również sporo błonnika co doskonale wpływa na stan naszych jelit.
Wszystko to sprawia, że warzywa te mają wpływ na regulację ciśnienia, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego a także kości i mięśni.
Zielona i czerwona papryka nie różnią się od siebie zawartością witamin i soli mineralnych jednak czerwone odmiany - podobnie jak żółte i pomoarańczowe - są bogatsze w karotenoidy.
Witamina C, karotenoidy i flawonoidy sprawiają, że głównie czerwona papryka ma silne działanie przeciwutleniające.Czerwona papryka zawiera również rutynę wzmacniającą naczynia krwionośne - szczególnie zalecana osobom z kruchymi naczynkami.
Papryka zielona zawiera również ważny zwłaszcza dla kobiet w ciąży lub planujących dziecko kwas foliowy.
Kolorowe warzywa są niezbędnym elementem zdrowej diety dlatego sięgajmy po nie jak najczęściej.
Jeżeli potrzebujesz indywidualnej porady dietetyka zapraszamy do naszych gabinetów w Chojnie, Gorzowie Wlk., Ozorkowie i Zgierzu.
dieta, choroby, pomidory, dietetyk Chojna, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz