Placki jaglane z awokado

Śniadania 2020-12-16
Placki jaglane z awokado i pomidorem
- 30 g kaszy jaglanej lub 30 g płatków jaglanych błyskawicznych
- 1/3 dojrzałego awokado ok. 50 g
- ząbek czosnku
- sól, ulubione przyprawy
Kaszę podprażyć na suchej patelni, wypłukać zimną wodą i ugotować na małym ogniu - ok. 15 minut. Jeżeli używamy płatków należy przygotować je wg przepisu. Po ugotowaniu wymieszać kaszę lub płatki z rozgniecionym awokado, dodać czosnek i doprawić do smaku. Z masy uformować placuszki (powinny wyjść 4 sztuki) i piec na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu po ok. 3 minuty z każdej strony. Na placki wyłożyć pomidora.
Wartości odżywcze
kcal | 294 |
Białko [g] | 8 |
Tłuszcze [g] | 10 |
Węglowodany [g] | 43 |
Błonnik [g] | 2 |
Bezglutenowe śniadanie, przepisy z awokado, placki z awokado, placki z płatków jaglanych, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gryfino, dietetyk Gorzów