Dlaczego warto dbać o odpowiednią ilość białka w diecie?

Wpis z dnia 03.08.2024
Autor Małgorzata Wasiak

Dlaczego warto dbać o odpowiednią ilość białka w diecie?

Wypróbuj przepis na pyszną, wysokobiałową zapiekankę.

Dlaczego warto dbać o odpowiednią ilość białka w diecie?

Jeżeli weźmiemy pod uwagę zapotrzebowanie naszego organizmy to białko uznane jest za kluczowy i podstawowy składnik diety.

 

Nie ma zdrowia bez białek.

 

Chcesz wiedzieć dlaczego?

 

  • są podstawowym zarówno strukturalnym jak i funkcjonalnym składnikiem każdej komórki człowieka.

 

  • są niezbędne aby prawidłowo rozwijał się i wzrastał młody organizm

 

  • są biokatalizatorami, które wchodzą w skład układów enzymatycznych czyli biorą udział w regulowaniu wielu przemian metabolicznych w naszym ciele.

 

  • przeciwciała, które są odpowiedzialne za naszą odporność to również białka.

 

  • pełnią funkcje transportujące tlen (hemoglobina) czy żelazo (transferyna)

 

  • odpowiadają za kurczliwość mięśni

 

  • biorą udział w naprawie tkanek

 

  • biorą udział w procesach widzenia

 

  • zapewniają optymalne pH krwi

 

  • biorą udział w produkcji wielu hormonów i biologicznie czynnych związków, takich jak adrenaliny, noradrenaliny, hormonów tarczycy, seotoniny, histaminy.

 

 

Jakie są główne źródła białka w diecie?

 

 

MIĘSO

RYBY I OWOCE MORZA

JAJA

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

JĘCZMIEŃ

OWIES

KUKURYDZA

MAKARON

RYŻ

KASZA BULGUR

KOMOSA RYŻOWA

NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH - SOI, SOCZEWICY, FASOLI, GROCHU

ORZECHY WŁOSKIE, ZIEMNE, NERKOWCA, SEZAM

 

 

Warto zadbać o to aby w każdym posiłku było ok. 20-30 g białka.

 

 

20 g białka znajdziesz w:

 

  • 200 g serka wiejskiego
  • 200 g skyru
  • 100 g półtłustego twarogu
  • 100 g piersi z kurczaka/indyka
  • 80 g sera żółtego
  • 30 g odżywki białkowej
  • 120 g dorsza
  • 150 g miruny
  • 100 g pstrąga
  • 150 g krewetek
  • 100 g łososia
  • 120 g śledzia
  • 100 g wędzonej makreli
  • 3 jajkach
  • 300 g bobu
  • 250 g fasoli gotowanej
  • 250 g ciecierzycy gotowanej
  • 250 g soczewicy gotowanej
  • 180 g tofu
  • 50 g parmezanu
  • 2 szklankach mleka.

 

W moich dietach białko jest kluczowym składnikiem ponieważ zapewnia na długo uczucie sytości dlatego nie ma potrzeby aby cokolwiek podjadać pomiędzy posiłkami co jest niezmiernie ważne podczas redukcji wagi. 

 

 

Zapraszam Cię do współpracy  jeżeli chcesz skutecznie schudnąć bez głodzenia się jedząc pysznie i zdrowo.

 

 

A dzisiaj zostawiam Ci przepis do wypróbowania, abyś przekonała się jak smacznie może być wtedy gdy Twoim celem jest zrzucenie kilku kilogramów.

 

ZAPIEKANKA WYSOKOBIAŁKOWA Z WARZYWAMI - DWIE PORCJE

 

  • 3 jajka
  • serek wiejski - 200 g
  • 1/2 cukini, 1/2 papryki, 1/4 cebuli
  • kulka mozzarelli - 120 g
  • sałatka: dowolne warzywa surowe + sól + pieprz + łyżka oliwy (10 g)

 

Piekarnik rozgrzej do 180⁰C. W niewielkim naczyniu żaroodpornym wymieszaj jajka z serkiem wiejskim oraz pokrojoną w kostkę cukinią, papryką i cebulą. Dopraw do smaku. Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na wierzchu masy z jajka, serka i warzyw. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Podawaj z sałatką z warzyw skropionych oliwą.

 

Wartości odżywcze jednej porcji

 

Energia 510 kcal

Białko 37 g

Tłuszcze 33,8 g

Węglowodany 12 g

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

 

 

Newsletter

Zapisz się do newslettera i dowiaduj się na bieżąco o aktualnych okazjach.

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij