Jak odżywiać się jesienią i zimą?
Jeżeli dobrze wsłuchamy się w sygnały z naszego ciała to okaże się, że jesienią i zimą potrzebujemy bardziej ciepłych, gotowanych, delikatnie oleistych, dobrze przyprawionych, rozgrzewających nas dań.
Kiedy cały świat zaczyna zapadać w jesienny i zimowy spokój i odpoczynek nasza dieta też się zmienia.
Jeżeli dobrze wsłuchamy się w sygnały z naszego ciała to okaże się, że jesienią i zimą potrzebujemy bardziej ciepłych, gotowanych, delikatnie oleistych, dobrze przyprawionych, rozgrzewających nas dań.
Nasze posiłki zimą powinny nas dogrzewać a nie wychładzać, lekko nawilżać a nie wysuszać.
Ciepło w żołądku jest niezbędnym elementem do prawidłowego procesu trawienia.
Jakie produkty zatem najlepiej sprawdzą się w naszej zimowej diecie?
- Zboża takie jak kasza gryczana, jaglana, owies, jęczmień. Możemy zwiększyć ich właściwości rozgrzewające gdy lekko podprażymy je przed gotowaniem.
- Niezastąpione o tej porze roku warzywa korzeniowe: seler, pietruszka, buraki, marchew, bataty, ziemniaki, topinambur – w gotowanej, pieczonej lub duszonej postaci wspaniale rozgrzewają nasze ciało.
- Wszelkiego rodzaju warzywa kapustne brukselka, kapusta modra, kapusta biała, kalafiory, brokuły.
- Dynia
- Warzywa kiszone.
- Rośliny strączkowe: soczewica, fasola, groch, ciecierzyca, bób. Powinniśmy jadać je regularnie z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie – majeranek, tymianek, cząber, kurkuma, kminek.
- Orzechy włoskie, nasiona, pestki, oleje.
- Ryby, drób, mięso, jajka, masło. Jeżeli nie jadamy mięsa to zimą powinniśmy jeść więcej strączków z dodatkiem rozgrzewających przypraw i tłuszczy roślinnych.
Jak przykładowo może wyglądać nasz plan posiłków w jesienno-zimowym czasie?
Śniadanie
Owsianka marchewkowa
- ½ marchewki - 60 g
- ½szklanki napoju roślinnego - 120 ml
- ¼ szklanki wody - 80 ml
- 3 łyżki płatków owsianych - 30 g
- szczypta imbiru lub 1 cm świeżego korzenia imbiru
- szczypta cynamonu
- łyżeczka miodu - 10 g
- dwa orzechy włoskie - 8 g
Marchewkę i imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać płatki, mleko, wodę, cynamon, ewentualnie suszony imbir jeżeli nie używamy świeżego i gotować na małym ogniu aż płatki będą miękkie. Owsiankę wymieszać z miodem i udekorować orzechami.
II śniadanie
Kanapka z pastą z awokado i tofu
- Dwie kromki chleba
- 50 g awokado
- 50 g tofu
- Sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny
- Dowolne warzywa
Tofu i awokado rozgnieść, wymieszać z cytryną. Doprawić do smaku.
Obiad
Zupa z fasolką szparagową i mlekiem kokosowym
- Mała cebula
- łyżeczka oliwy
- Ziemniak 100 g
- pomidor
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- mała szczypta cynamonu
- ¼ łyżeczki cukru
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 150 g fasolki szparagowej – może być mrożona
- ¼ puszki mleka kokosowego
- łyżeczka soku z cytryny
- Koperek posiekany
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na dnie dużego garnka. Pomidory pokroić w grubą kostkę, ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Dodać do cebuli razem z papryką i cynamonem oraz cukrem i poddusić razem 2-3 minuty. Wlać bulion i gotować ok. 10 minut. Fasolkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy razem z mlekiem kokosowym. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż fasolka i ziemniaki będą miękkie. Na koniec doprawić sokiem z cytryny i dodać dużo posiekanego koperku.
Kolacja
Sałatka z kurczakiem
- 120 g piersi z kurczaka
- dwie łyżki oliwy 15 g
- 200 g brokułu (świeżego lub mrożonego)
- sos winegret: łyżka oliwy, ½ łyżeczki miodu, ½ łyżeczki musztardy, łyżeczka soku z cytryny
- łyżka pestek dyni – 10 g
Kurczaka umyć, usmażyć na patelni na oliwie, doprawić do smaku. Brokuły ugotować. Ostudzonego kurczaka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z sosem i ewentualnie doprawić do smaku. Posypać pestkami dyni.
Jeżeli chcesz poznać więcej jesienno-zimowych przepisów zapraszam do współpracy i konsultacji w moim gabinecie.