Jak wspierać dietą swoją odporność jesienią i zimą?
Późna jesień i zima to czas kiedy szczególnie powinniśmy zadbać o swoją dietę włączając w nie produkty odżywcze i wspierające odporność.
Późna jesień i zima to czas kiedy szczególnie powinniśmy zadbać o swoją dietę.
Po pełnych świeżości, kolorów, witamin i mikroelementów letnich owocach i warzywach przychodzi czas kiedy wybór nie jest już tak różnorodny a o potrzeby organizmu w tym czasie należy szczególnie zadbać.
Jesień i zima to czas kiedy spada nasza odporność, częściej się przeziębiamy i chorujemy.
Jest to również czas kiedy większość z nas zdecydowanie mniej się rusza i spędza mniej czasu na świeżym powietrzu co zwiększa ryzyko wzrostu wagi.
Dlatego to co i w jakich ilościach pojawia się na naszym talerzu ma zdecydowany wpływ na wzmocnienie naszej odporności jak, na nasze samopoczucie jak i na skuteczną kontrolę naszej wagi.
Jakie produkty powinny obowiązkowo znaleźć się w diecie jesienno - zimowej?
- produkty będące źródłem witamin i innych składników o działaniu przeciwutleniającym, które będą wspierały naszą odporność czyli witamina C (papryka, natka pietruszki, brukselka, kalafior, kapusta, witamina E (oleje roślinne, orzechy, nasiona, ryby), witamina A (mięso, produkty nabiałowe, masło, czerwone, pomarańczowe i zielone warzywa i owoce), kwasy omega3 (tłuste ryby morskie, siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, olej lniany tłoczony na zimno), flawonoidy takie jak rutyna, hesperydyna, kwercetyna (cytrusy, cebula, aronia, czarny bez).
- produkty o działaniu przeciwbakteryjnym takie jak miód, czosnek, cebula, imbir
- zioła i przyprawy, które działają na nas rozgrzewająco: cynamon, kurkuma, imbir, kardamon, chili, goździki, kminek, oregano, kolendra, majeranek, bazylia.
- produkty będące źródłami dodających nam energii węglowodanów złożonych takie jak grube kasze, płatki, komosa ryżowa, produkty razowe, żytnie pieczywo, otręby, ryż brązowy, wieloziarniste makarony, strączki (fasola, bób, ciecierzyca, soczewica).
- wysokoenergetyczne dobrej jakości tłuszcze roślinne np. orzechy, oleje roślinne, pestki dyni, ziarna słonecznika i pochodzenia zwierzęcego np. makrela, łosoś, śledzie ale również jajka
- źródła pełnowartościowego białka czyli dobrej jakości mięso, ryby, produkty nabiałowe, strączki.
Wszystkie te produkty powinny być wkomponowane w dietę jesienno-zimową w postaci posiłków sycących, energetycznych i rozgrzewających. W tej roli świetnie sprawdzają się:
- zupy
- owsianki
- rozgrzewające kasze na słodko i z warzywami
- gulasze
- gulasze warzywne
- kotlety warzywne
- omlety
- jajecznice
Jeżeli szukasz pomysłów na odżywcze i pełnowartościowe dania na zimę zachęcam do skorzystania z moich jadłospisów, w których znajdziecie inspiracje na wzbogacenie jesienno-zimowej diety.