Nie marnuj jedzenia - pesto z pietruszki
Pracujemy ciężko od rana do nocy często kosztem naszego odpoczynku. Za ciężko zapracowane pieniądze kupujemy jedzenie, którego nie lubimy wyrzucać ale czasami niestety się to zdarza.
Pracujemy ciężko od rana do nocy często kosztem naszego odpoczynku.
Za ciężko zapracowane pieniądze kupujemy jedzenie, którego nie lubimy wyrzucać ale czasami niestety się to zdarza.
Mnie to zawsze boli dlatego staram się wykorzystywać zawsze i do końca to co kupię.
Dzisiaj odkryłam w lodówce już lekko przywiędłą natkę pietruszki i czekający na swoją szansę kawałeczek parmezanu i powstało pyszne pesto pietruszkowe.
Idealne do jajka z warzywami.
Do pesto można użyć tradycyjnie bazylię ale też koperek, lubczyk, kolendrę, liście z rzodkiewki a nawet młodą pokrzywę.
Wskakujcie po przepis na
Domowe pesto z pietruszki
►dwa pęczki pietruszki
►40 g parmezanu
►ząbek czosnku
►trzy łyżki ziaren słonecznika – 20 g
►¼ szklanki oliwy z oliwek – 70 g
Parmezan zetrzeć na tarce lub zmiksować w blenderze. Dodać posiekaną pietruszkę i pozostałe składniki i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem.
Wartości odżywcze jednej łyżki - 15 g
♦Energia 69 kcal
♦Białko 2 g
♦Tłuszcze 6 g
♦Węglowodany 1 g
Podobnie jak Ty nie mam za dużo czasu na gotowanie ale lubię smaczne i proste posiłki i takie chcę Ci pokazać.
Jeżeli szukasz indywidualnych rozwiązań zapraszam do współpracy.
Chcę aby każda z nas tryskała zdrowiem i energią.
Znam na to sposoby, którymi chętnie się z Tobą podzielę.