Nie marnujmy żywności - przepis na pastę kanapkową

Wpis z dnia 16.01.2023
Autor

Nie lubimy wyrzucać jedzenia. Z powodów etycznych, ekologicznych, ekonomicznych – zawsze jest to duży problem. Warto poszperać w lodówce bo można z tego co znajdziemy wyczarować pyszny posiłek.

Nie marnujmy żywności - przepis na pastę kanapkową

Nie lubimy wyrzucać jedzenia.

 

Z powodów etycznych, ekologicznych, ekonomicznych – zawsze jest to duży problem.

 

Mimo tego - jak wynika z raportu Banku Żywności z 2020 roku – aż 53,75% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność z czego większość dotyczy wyrzucania gotowych, niespożytych posiłków (aż 70,3%) a 37,2% produktów spożywczych.

 

Najczęściej jedzenie ląduje w koszu z powodu zepsucia (65,2%), przekroczenia daty ważności (42%), przygotowania zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%), zbyt dużych zakupów (22,2%).

 

I to właśnie my jako konsumenci marnujemy najwięcej jedzenia w swoich domach.

 

Z 4,8 mln ton żywności, która w Polsce nie jest wykorzystana aż 60% pochodzi z gospodarstw domowych, 15,6% z przetwórstwa, 15,5% z produkcji rolniczej, 6,96% z handlu, 1,17% z gastronomii a 0,65% z transportu.

 

Dlatego posiłki, które przygotowuję w domu jak również te w dietach przygotowywanych dla klientów staram się tak komponować aby wykorzystać produkty spożywcze bez konieczności ich wyrzucania.

 

Otwarty słoik z cieciorką czy puszka z fasolą nie muszą wylądować w koszu - można z nich przygotować pyszną kanapkową pastę

 

Podrzucam przepis jeżeli macie chęć spróbować.

 

Pasta z cieciorki i czarnych oliwek (porcja na dwa dni)
 

  • 1/2 szklanki gotowanej cieciorki (ale może być fasola biała lub czerwona, soczewica, zielony groszek) - 100 g
  • 3 połówki pomidorów suszonych w oleju - 15 g
  • 8 czarnych oliwek (ale mogą być również zielone) - 25 g
  • sól
  • ulubione przyprawy - ja daję pomidory suszone z bazylią i czosnkiem i kminek.

Wszystko razem zblendować.


Podstawą w tym przepisie jest dobre pieczywo. Najlepiej na zakwasie, żeby wspierać florę bakteryjną. Z piekarni, której chce się jeszcze piec tradycyjnie bez ulepszaczy i innych zbędnych dodatków - w Ozorkowie niezmiennie polecam pieczywo z GS Ozorków albo przygotowane w domu.

I warzywo.


O tej porze roku najlepiej kiszone warzywo - też w trosce o zdrowe jelita.


U mnie ogórek.

Wartości odżywcze

Pasta + dwie kromki pieczywa 80 g

Energia: 290 kcal

Białko: 11 g

Tłuszcze: 4 g

Węglowodany: 58 g

 

Newsletter

Zapisz się do newslettera i dowiaduj się na bieżąco o aktualnych okazjach.

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij