Nie marnujmy żywności - przepis na pastę kanapkową
Nie lubimy wyrzucać jedzenia. Z powodów etycznych, ekologicznych, ekonomicznych – zawsze jest to duży problem. Warto poszperać w lodówce bo można z tego co znajdziemy wyczarować pyszny posiłek.
Nie lubimy wyrzucać jedzenia.
Z powodów etycznych, ekologicznych, ekonomicznych – zawsze jest to duży problem.
Mimo tego - jak wynika z raportu Banku Żywności z 2020 roku – aż 53,75% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność z czego większość dotyczy wyrzucania gotowych, niespożytych posiłków (aż 70,3%) a 37,2% produktów spożywczych.
Najczęściej jedzenie ląduje w koszu z powodu zepsucia (65,2%), przekroczenia daty ważności (42%), przygotowania zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%), zbyt dużych zakupów (22,2%).
I to właśnie my jako konsumenci marnujemy najwięcej jedzenia w swoich domach.
Z 4,8 mln ton żywności, która w Polsce nie jest wykorzystana aż 60% pochodzi z gospodarstw domowych, 15,6% z przetwórstwa, 15,5% z produkcji rolniczej, 6,96% z handlu, 1,17% z gastronomii a 0,65% z transportu.
Dlatego posiłki, które przygotowuję w domu jak również te w dietach przygotowywanych dla klientów staram się tak komponować aby wykorzystać produkty spożywcze bez konieczności ich wyrzucania.
Otwarty słoik z cieciorką czy puszka z fasolą nie muszą wylądować w koszu - można z nich przygotować pyszną kanapkową pastę
Podrzucam przepis jeżeli macie chęć spróbować.
Pasta z cieciorki i czarnych oliwek (porcja na dwa dni)
- 1/2 szklanki gotowanej cieciorki (ale może być fasola biała lub czerwona, soczewica, zielony groszek) - 100 g
- 3 połówki pomidorów suszonych w oleju - 15 g
- 8 czarnych oliwek (ale mogą być również zielone) - 25 g
- sól
- ulubione przyprawy - ja daję pomidory suszone z bazylią i czosnkiem i kminek.
Wszystko razem zblendować.
Podstawą w tym przepisie jest dobre pieczywo. Najlepiej na zakwasie, żeby wspierać florę bakteryjną. Z piekarni, której chce się jeszcze piec tradycyjnie bez ulepszaczy i innych zbędnych dodatków - w Ozorkowie niezmiennie polecam pieczywo z GS Ozorków albo przygotowane w domu.
I warzywo.
O tej porze roku najlepiej kiszone warzywo - też w trosce o zdrowe jelita.
U mnie ogórek.
Wartości odżywcze
Pasta + dwie kromki pieczywa 80 g
Energia: 290 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 58 g