Sezonowe smaki - Tagiatelle z dynią

Wpis z dnia 19.09.2025
Autor

Jesień to czas, kiedy króluje dynia – piękna, słoneczna i pełna wartości odżywczych. Ale czy wiesz, że to warzywo to nie tylko baza na zupę krem? 

Sezonowe smaki - Tagiatelle z dynią

Jesień to czas, kiedy króluje dynia – piękna, słoneczna i pełna wartości odżywczych. Ale czy wiesz, że to warzywo to nie tylko baza na zupę krem?

 

Oto dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety:

 

Bogactwo witamin – dynia to źródło witaminy A (dobre dla oczu i skóry), C (wzmacnia odporność) i E (antyoksydant wspierający młodość).


Mnóstwo błonnika – wspiera trawienie i sytość, pomaga utrzymać równą energię w ciągu dnia.


Niskokaloryczna – idealna dla osób dbających o wagę. Szklanka puree z dyni to zaledwie ok. 50 kcal!


Dobre dla nastroju – pestki dyni to naturalne źródło magnezu i tryptofanu, które wspierają układ nerwowy i redukują stres.


Piękna skóra – przeciwutleniacze z dyni chronią komórki i wspierają regenerację.

 

Jak ją wykorzystać? 


✔ kremowe zupy,
✔ pasty kanapkowe,
✔ placki,
✔ koktajle,
✔ a nawet ciasta i desery!

 

Dynia to prawdziwy jesienny skarb – nie tylko odżywia ciało, ale też rozgrzewa i poprawia humor w chłodne dni.  

 

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na "Tagiatelle z dynią" a więcej przepisów na dania z wykorzystaniem sezonowych jesiennych warzyw w tym również dynii znajdziesz w ebooku "Sezonowe smaki jesieni" 

 

Makaron tagiatelle z dynią – porcja na dwa dni

100 g makaronu tagiatelle

300 g dyni

2 suszone pomidory w oliwie

Łyżeczka płatków drożdżowych – do kupienia w sklepach lub na stoiskach ze zdrową żywnością

Szczypta gałki muszkatołowej

Szczypta chili

Kilka łyżek wody

Sól, pieprz

Dwie łyżki oliwy

Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Upiec w piekarniku do miękkości lub poddusić w rondelku aż będzie miękka, zmiksować blenderem. Do naczynia z dynią dodać pomidory, płatki drożdżowe i przyprawy. Zmiksować na gładką masę. Makaron ugotować i odcedzić. Włożyć ponownie do garnka, dodać sos z dyni i wymieszać. Podawać gorący, obsypać pieprzem i polać łyżką oliwy.

 

Newsletter

Zapisz się do newslettera i dowiaduj się na bieżąco o aktualnych okazjach.